Ny rektor – Bo tar över efter eldsjälen Kullhammar

Janne Kullhammar brinner för livemusiken och för att barn och unga ska få spela den musik de själva gillar. Han startade för 16 år sedan Musikania, som blev den första fristående musikskola att auktoriseras av Nacka kommun. I höst går han i pension och lämnar då över till Bo Klum Ekdahl som blir ny rektor.

Bo Klum Ekdahl och Janne Kullhammar framför trummor mot en vägg.

Bo Klum Ekdahl och Janne Kullhammar.

Många barn och unga i Nacka har Janne att tacka för valet att våga satsa på musiken. Ibland bara på hobbynivå som en värdefull fritidsaktivitet, men flertalet tidigare Musikaniaelever har också gått vidare till ett yrkesliv i musikbranschen.

– Orsaken till att vi startade Musikania var att jag såg att många unga fick vänta flera år för att få en plats på den kommunala musikskolan. Det kändes så synd, för risken är stor att intresset då hinner klinga av. För mig känns det viktigt att ta tillvara ”brinnet” för musiken hos ungdomarna, säger Janne Kullhammar.

Tillsammans med musikern, kompositören och entreprenören Gunnar Wenneborg, som tidigare startat och drivit gymnasie- och folkhögskolor (däribland Rytmus), Nackaprofilen Bosse Ståldal, som är upphovsman till Ormingekarnevalen och Boo Folkets Hus, och sonen och jazzmusikern Jonas Kullhammar startade han Musikania i samma veva som Nacka kommun införde systemet med kulturcheckar. Då blev också möjligheten en annan att få verksamheten att gå runt.

– Numera är Musikania en av de största musikskolorna i Nacka, med undervisning på närmare 20 olika skolor och lokaler i kommunen. De senaste nio åren har vi i samarbete med Nacka kommun och Region Stockholm dessutom kunnat erbjuda ungdomar sommarjobb som musiker, säger Janne Kullhammar.

Lämnar över stafettpinnen

I oktober går Janne Kullhammar i pension. Då kommer Bo Klum Ekdahl att ta över som rektor för Musikania. Han har redan nu börjat sin tjänst och arbetar parallellt med Janne för att sätta sig in i verksamheten. Bo Klum Ekdahl har själv lång erfarenhet som musiklärare och kommer närmast från ett arbete som skolledare på en skola med musikprofil.

– Under mina tidigare uppdrag inom utbildning har jag jobbat mycket mot måluppfyllelse och kvalitetsutveckling, något som jag tar med mig in i min nya roll som rektor för Musikania. Det ska bli jätteroligt att få driva Musikania vidare, särskilt då jag bor med min familj i Nacka och själv har jobbat på skolan en gång i tiden, säger Bo Klum Ekdahl.

Hur känner han då för att ta över efter eldsjälen Janne Kullhammar?

– Det är så klart stora skor att fylla men jag känner stort stöd både från Janne och resten av styrelsen, det är ju ett lagarbete. För mig handlar detta arbete om så mycket mer än att bara tillhandahålla musikkurser, det är en del av ett större demokratiarbete där vi på Musikania bidrar genom att se till att så många unga som möjligt får uttrycka sig med hjälp av musik.

Nu har höstterminen dragit igång på Musikania och med det också sjuttonde verksamhetsåret för musikskolan.

– Tänk att vi funnits så länge och att allt blev precis så bra som jag tänkte mig. Nu kan jag luta mig tillbaka och följa verksamheten lite på håll. Men jag kommer inte att släppa Musikania helt – det är ju ändå min baby på något sätt, skrattar Janne Kullhammar.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.