Spela i vår steelpan-orkester till hösten

Steelpanorkester

Steelpan heter instrumentet som från början är gjort av oljefat, men som i dag är betydligt mer sofistikerat än då den första calypson började ljuda i Karibien. Nu utvidgar vi Musikanias utbud med en steelpan-orkester!

I Orminge startade Steelpan-traditionen när Ormingekarnevalen drog i gång för 35 år sedan. Då föddes också Hot Pans Steelband som sedan har spelat på minst 20 Ormingekarnevaler och också myntat en del av de sånger som fortfarande används i karnevalsskolan.

Musikania startar i höst kurser i steelpans på måndagar i Boo Folkets Hus. Anmälan görs via Nacka kommun.
Läs mer under Anmälan »

Hur går undervisningen till?

Du som börjar spela steelpans får först prova de olika steelpan-instrumenten under några lektioner. Sedan väljer du ett som du vill fortsätta med. Den fortsatta undervisningen sker i orkester tillsammans med jämnåriga. I samspelet får du lära dig olika musikaliska grunder som spelteknik, puls, rytm och dynamik där ditt instrument/din stämma är viktig för orkesterns helhet! Efter hand blir det allt mer krävande låtar i olika genrer. Allt lär du sig ”frasvis” utan noter på gehör!

Steelpans finns i olika storlekar och modeller som har toner med ljusare eller mörkare klang.  I Musikanias orkester finns allt från ljusaste sopran-steelpan till riktigt mörk bas-steelpan.

Comments are closed.