Möte med Holgers holkar

I samband med inspirationskonserten med Marie Bergman och Lasse Englund den 30 november 2014 passade vi på att ställa några frågor till ett av de elevband som var förband. Låt oss presentera: Holgers holkar!

Holgers holkar är ett Musikaniaband som funnits i ca ett år med nuvarande medlemmar. Det är Holger Stenberg på bas, Niklas Krantz på sång och gitarr samt Noa Svensson på trummor. Alla är 17 år och går gymnasiet.

Holger och Niklas är gamla rävar i sammanhanget och började som elever i Musikania på bas respektive gitarr redan när musikskolan var nystartad. Niklas var först med i ett annat band, men fick sedan nys om att Holger skulle vara en riktigt vass basist och de två har sedan dess spelat tillsammans. Niklas har nyligen också börjat ta sånglektioner.

Noa är relativt ny i Musikania. Han och Niklas går i samma klass på Rytmus musikgymnasium och när Holgers holkar behövde en trummis tog Niklas till sist mod till sig och kläckte frågan.

– Jag vågade först inte fråga Noa för han var ju den bästa trummisen på skolan, så först frågade jag faktiskt en annan kompis, berättar Niklas aningen generat.

Hur skriver ni låtar?

– Niklas brukar komma med en idé och så sågar jag och Holger den och gör om allt, säger Noa och alla i bandet brister ut i ett gemensamt skratt.

– Från början var det nästan bara Niklas som kom med låtskisser, men nu har även vi andra börjat vara mer aktiva. Men Niklas är fortfarande textförfattaren, antagligen för att han ska sjunga låtarna sen, menar Holger.

Så ni gör numera låtarna tillsammans i replokalen? Men ni repar inte bara på Musikanialektionerna va?

– Jo, nästan bara. Ibland repar vi även hemma hos mig eller Holger om vi har något gig, men annars blir det bara på Musikanialektionerna, säger Noa.

– Vi har ju så mycket annat också eftersom vi går musikgymnasium alla tre. Både de och jag har en massa andra arrangemang som vi också spelar på, säger Holger.

– Eftersom vi går på olika skolor, Holger går på Södra Latin och vi andra på Rytmus, så får vi inte heller vara på varandras skolor i repa, fyller Noa i.

Har ni erfarenhet av några andra musikskolor?

– Nja, jag började på gruppundervisning i gitarr på en annan musikskola, men jag tröttnade ganska snabbt eftersom de andra i gruppen inte ville spela det man skulle spela på lektionen. Till slut satte läraren mig i ett annat rum där jag fick lära mig lite svårare grejer. Men så småningom sa läraren: ‘du ska börja hos en privat lärare’ och då blev det Musikania, hos Barbro i Boo gård.

Hur ser ni på framtiden för Holgers holkar?

– Det är det här som är kul, man ser fram emot att spela med bandet, utbrister Holger.

–Ja, instämmer Noa, det är bara tråkigt att vi inte har tid att lägga ner mer tid på det eftersom vi har så mycket annat hela tiden. Men vi ska väl försöka ta tag i det någon gång och börja gigga mer och lägga mer tid på att skriva och spela in. Jag spelar också i ett annat band, For granted, som vi satsar väldigt hårt på och även håller på att spela in en skiva med, men det är en helt annan musikstil, mer rockigt, än den musik som vi spelar i Holgers holkar. Det är också enklare att samarbeta i det här bandet då vi bara är tre stycken.

Vi på Musikania ser fram emot att följa utvecklingen för Holgers holkar, för de här tre killarna lär vi se mer av i framtiden!

Läs mer om inspirationskonserten med Marie Bergman och Lasse Englund samt se bilder från dagen på länken nedan.

Inspirationskonsert med Marie Bergman »

Comments are closed.