Sofie Norling

Sofie Norling. Foto: Tommy JonzonSofie Norling är en av Musikanias sex sånglärare.  Hon undervisar på Vittraskolan i Orminge. Läs om vilka som har betytt mest för hennes eget musicerande och vad hon tycker är viktigast när hon undervisar sina elever.

Vilket är ditt största musikaliska ögonblick?

Det finns många och alla har med live-situationer att göra, sådant som inte går att fånga annat än i stunden. En av dem är när jag spelade på en svensk jazzfestival i Luleå och fick en enorm kärlekskänsla till publiken. Det var som ett öppet flöde mellan bandet och publiken!

Ett annat stort ögonblick är när jag för första gången gick på en jazzkonsert i Bollnäs och lyssnade på Per Texas Johanssons band. Jag hade aldrig hört någon improvisera på det sättet live, det var så sjukt häftigt och banden gav så mycket energi till publiken.

Jag får samma känsla i undervisningen när elever har roligt när de sjunger och själva kan se hur de kan övervinna hinder och göra saker som de för ett tag sedan inte klarade. Det är så sjukt häftigt att se hur elever kan växa och få självförtroende genom sången på det sättet.

Vilka har inspirerat dig mest i ditt eget musicerande?

Linda Kallerdahl, en lärare och sångerska jag haft som lärde mig vikten av att vara sig själv i sin sång och uttryck. Att våga tro på att man duger. Ingen kan göra Beyoncé bättre än Beyoncé – och ingen kan göra Sofie Norling bättre än Sofie Norling! Så det är ingen idé att försöka härma någon annan när man står på scenen.

Vad tycker du är viktigast när du undervisar dina elever?

Att de har roligt och vågar göra misstag. Musik ska vara roligt och då får man också automatiskt en bättre sångteknik. Det är genom att våga misslyckas och prova på saker man aldrig gjort förut som man kan utvecklas och lära sig nya saker.

När du inte undervisar på Musikania, vad gör du då?

Då jobbar jag som sångerska, spelar med mina olika band och skriver musik. Det jag brinner för är att beröra.

Mer om Sofie hittar du på hennes webbplats: www.sofienorling.com

Comments are closed