Anders Ekman

Anders Ekman är en av Musikanias duktiga gitarrlärare. Han undervisar på Duvnäs skola och i hemmet som ligger ungefär mellan Kummelnäs och Vikingshill i Nacka. Här berättar Anders om sina egna inspiratörer och vad han gör när han inte undervisar.
anders-ekmanVilket är ditt största musikaliska ögonblick?

Finns så många, men jag svarar nog varje gång jag spelar tillsammans med några och vi blir som ett enda instrument.

Vilka har inspirerat dig mest i ditt eget musicerande?

– Beatles, Chicago, Jimi Hendrix, Stevie Wonder, Miles Davis, John Coltrane, Joni Mitchell, Afrikanska musiker, Cornelis Vreeswijk, Robben Ford, Pat Metheny, Wes Montgomery, Indiska musiker, Brasilianska musiker, BB King, Svensk folkmusik, Nordamerikas indianer, Irlänsk folkmusik, Bach, Ravel… All musik, alla musiker, alla musiker jag spelat med. En omöjlig fråga att svara kortfattat på.

Vad tycker du är viktigast när du undervisar dina elever?

– Det viktigaste när jag undervisar mina elever är att vi har kul och att jag försöker entusiasmera och inspirera. Och att försöka hitta vad varje elev är bra på, för det finns alltid något!

Vad är roligast med att undervisa barn och ungdomar i musik?

– Det roligaste är att få dela upptäckarglädjen och stunderna när det går upp för eleverna att de har utvecklats och faktiskt kan. Då växer både dom och jag.

När du inte undervisar på Musikania, vad gör du då?

När jag inte undervisar på Musikania så jobbar jag som frilansmusiker (sedan 1981). Genom åren har det blivit rock, blues, jazz, världsmusik, pop, visor och folkmusik. För närvarande mestadels med sångerskan Ann-Kristin Hedmark (sedan 1989) och basisten Hasse Larsson, men genom åren har jag spelat med musiker som t.ex Berndt Egerbladh, Mats Öberg, Rafael Sida, Paul Edoh, Chris Okonkwo och Ahmadu Jarr. Jag startade och medverkade i afrobandet Jedidjah (senare Black Rhino) som spelade runt om i Skandinavien i 18 år. Och sen är jag pappa åt mina barn 15 och 19 år gamla. Dessutom är jag husse åt våra katter Sulli och Romeo och sköter om vårt hus och trädgård. Hemma har jag en liten studio där jag undervisar några av mina gitarrelever på Musikania.

Lyssna på Anders Ekman här:

 

Comments are closed